Ekonomi

Fitch: Türkiye’de İslami finans 100 milyar doları aşacak

Fitch Ratings, Eylül 2023’te büyüklüğü 90 milyar doları aşan Türkiye’deki İslami finans sektörünün önümüzdeki birkaç yıl içinde 100 milyar dolara ulaşacağını öngördü.

Fitch, bu rakamın, İslami bankaların Türk bankacılık şubelerinin varlıklarını 2023 yılının ilk 9 ayındaki yüzde 8,5 seviyesinden 2025 yılına kadar yüzde 15’e çıkarmayı hedefleyen bölümün hükümet açısından stratejik değeriyle desteklendiğini vurguladı.

“Devlete ait üç İslami bankanın hızla genişlemesiyle yukarıdan aşağıya destek açık.”Fitch ayrıca sukukun devlet finansmanı araç setinin önemli bir parçası haline geldiğini belirtti.

Fitch’in “Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin İslami finans üzerinde olumlu bir etki yaratmasını bekliyoruz ve bu, hükümetin doğrudan yabancı yatırımları çekmesine yardımcı olacaktır.”dedi.

Fitch, Türkiye’deki altı İslami bankayı derecelendiriyor ve bunların tümü ‘B-‘ Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notuna sahip. Bu bankalardan bazıları yüksek dereceli ebeveynlerin mülkiyetindedir, ancak Fitch’in hükümet müdahalesi riskine ilişkin görüşleri nedeniyle ‘B-‘ notu ile kapatılmıştır.

Eylül ayında Fitch, ülkenin görünümünde yapılan revizyonun ardından aralarında bazı İslami bankaların da bulunduğu 16 Türk bankasının görünümünü Negatif’ten Durağan’a revize etti.

haberbozyazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu